Ortodoncija

Ortodoncija označava pravilan međusobni odnos gornje i donje vilice. Takođe se odnosi i na pravilan položaj zuba u vilicama koji omogućava ravnomeran prenos sila pri žvakanju. Na taj način čuvaju se zubi, potporno tkivo zuba i vilični zglob od prekomernog preopterećenja, trošenja i propadanja. Cilj ortodontskog lečenja je zato pre svega zdravlje zuba, pa onda i estetika. Pravilno postavljeni zubi nisu samo lepi, nego i važni za zdravlje čitavog organizma. Takve zube lakše je prati i održavati njihovu higijenu, a sve u cilju smanjene mogućnost nastanka karijesa.

Prva poseta ortodontu trebala biti oko sedme godine. U ranom dobu kod pacijenata se mogu dijagnostikovati i predvideti ozbiljne nepravilnosti u položaju zuba i međuviličnim odnosima.

Stomatološka ordinacija, stomatolog Novi Beograd, lečenje zuba i ortodoncija

Primenom mobilnih proteza u ranom uzrastu može se pravilno usmeriti rast vilica i zuba. Na taj način, ispravljaju se manje nepravilnosti u položaju zuba.  Kompletnim izrastanjem stalnih zuba ortodontsko lečenje moguće je nastavitim fiksnim ortodontskim aparatima.

Najefikasniji i najbrži rezultati u ortodonciji, odnosno lečenju ortodontskih nepravilnosti fiksnim aparatima postižu se u dobu neposredno pre i za vreme puberteta.

Ortodoncija - postupak i aparati u terapiji

Proces ortodonskog lečenja se odnosi na prevenciju, dijagnostikovanje i ispravljanje nepravilno postavljenih zuba i vilične strukture. Aparate koje koristimo u lečenju naših pacijenata su:

  • MOBILNI APARATI koje pacijent može sam skinuti priliko ishrane
  • MOBILNI AKTIVNI aktivni ortodontski aparati  koje pacijent može izabrati u različitim bojama i aplikacijama
  • FUNKCIONALNI APARAT r kliiikIdmanov aparatRPEX za brzo širenje gornje vilice
  • FIKSIRANI APARATI koje pacijent samstalno ne može da skine i koji su sve vreme u toku terapije fiksirani
  • Pendulum aparat za brzo pomeranje zuba
  • Pendex  aparat za brzo pomeranje zuba i širenje vilice
  • Herbs apatat za brzo pomeranje donje vilice
  • Fiksni ortodontski aparati, popularne bravice ili tz.zvezdice

Po načinu pričvrščivanja žice za bravice, bravice mogu biti ligirajuće i samoligirajuće. Samoligirajue su u formi pasivnih i aktivnih bravica. Odluka o vrsti bravica koje će se koristiti u terapiji zavisi od težine deformiteta i uzrasta pacijenta. Takođe se u našoj  stomatološkoj ordinaciji trudimo da ispunimo sve želje vezane za postupak lečenja i terapije.

Aparati u lečenju ortodoncije

Fiksni ortodontski aparati

LIGIRAJUĆI

Fiksni ortodontski aparati

PASIVNI SAMOLIGIRAJUĆI

Fiksni ortodontski aparati

AKTIVNI SAMOLIGIRAJUĆI
null

LEČENJE ZUBA

null

IZBELJIVANJE ZUBA

null

UGRADNJA IMPLANTA

null

ORTODONCIJA

null

LJUSPICE

null

ZUBNI NAKIT