[h6]

Pravilan međusobni odnos gornje i donje vilice i položaj zuba u vilicama omogućavaju ravnomeran prenos sila pri žvakanju.

Na taj način čuvaju se zubi, potporno tkivo zuba i vilični zglob od prekomernog preopterećenja, trošenja i propadanja. Cilj ortodontskog lečenja nije isključivo estetika! Pravilno postavljeni zubi nisu samo lepi, nego i važni za zdravlje čitavog organizma.Takve zube lakše je prati i održavati njihovu higijenu, a sve u cilju smanjene mogućnost nastanka karijesa.

Lepi, zdravi i pravilno postavljeni  zubi doprinose samopouzdanju, a time i uspehu i zadovoljstvu u svakodnevnom životu!

[/h6]

 

Prva poseta ortodontu trebala bi biti oko sedme godine.U tom dobu kod pacijenata se mogu dijagnostikovati i predvideti ozbiljne nepravilnosti u položaju zuba i međuviličnim odnosima. Primenom mobilnih proteza  u tom uzrastu  može se pravilno usmeriti rast vilica i zuba i ispraviti manje nepravilnosti u položaju zuba.

Kompletnim izrastanjem stalnih zuba ortodontsko lečenje moguće je nastavitim fiksnim  ortodontskim aparatima.

Najefikasniji i najbrži rezultati u lečenju ortodontskih nepravilnosti  fiksnim aparatima postižu se u dobu neposredno pre i za vreme pubertetskog rasta i razvoja  pacijenta.

Dužina i rezultat lečenja ortodontskih anomalija između ostalog zavisi :

-od vremena kad se pacijent obratio ortodontu! Početak lečenja. kod starijih pacijenata je moguć ali su rezultati lečenja znatno sporiji i neizvesniji nego kod pacijenata u pubertetskom razvoju.

-od težine samog deformiteta. Kod pacijenta sa jačim stepenom deformiteta lečenje je duže!

– od primene savremenih ortodontskih aparata i kliničkog iskustva lekara u lečenju   ortodentskih anomalija.

– od saradnje pacijenta i pridržavanja  saveta koje je pacijent dobio od strane lekara o načinu nošenja i održavanja higijene ortodontskg aparata i zuba.

U našem stomatološkom centru posebna pažnja se posvećuje ranom dijagnostikovanju svih nepravilnosti u položaju vilica i zuba kod dece, i njihovom preventivnom lečenju a primenom najsavremenijih metoda i ortodontskih aparata, lečimo pacijente različitih starosnih dobi sa najtežim urođenim i razvojnim deformitetima orofacijalnog sistema.

Aparate koje koristimo u lečenju naših pacijenata

  • MOBILNI APARATI-aparati koje pacijent sam skida prilikom ishrane
  • Mobilni aktivni ortodontski aparati    izbor u svim bojam i aplikacijama
  • Funkcionalni aparat r   kliiik
  • Idmanov aparat
  • RPEX aparat za brzo širenje gornje vilice
  • Aparati koje pacijent samstalno nemože da skine i koji su sve vreme u toku terapije fiksirani.
  • RPEX aparat za brzo širenje gornje vilice
  • Pendulum aparat za brzo pomeranje zuba
  • Pendex  za brzo pomeranje zuba i širenje vilice
  • Herbs apatat za brzo pomeranje donje vilice

Fiksni ortodontski aparati, popularne bravice ili tz.zvezdice koje se lepe na zubima postoje u varijantama metalnih i estetskih bravica Po načinu pričvrščivanja žice za bravice, bravice mogu biti ligirajuće i samoligirajuće,a smoligirajuće u formi pasivnih i aktivnih bravica.Odluka o vrsti bravica koje će se koristiti u terapiji zavisi od težine deformiteta, uzrasta pacijenta ali i od želje pacijenta koju se trudimo da u našem stomatološkom centru uvek ispunimo!

Fiksni ortodontski aparati LIGIRAJUĆI

Fiksni ortodontski aparati-ligirajući-metalni

Žica koja je sastavni deo svakog fiksnog ortodontskog aparata i koja se izvor sile za ispravljanje zuba ligiramo-pričvršujemo za bravice pomoću specijalne ligirajuće žice ili pomoću raznobojnih gumica koje su jako popularne kod mlađih pacijenata.

Kontrolni pregledi kod pacijenata kod kojih se terapija sprovodi ligirajućim bravicama obavezna je svakog meseca zbog promene ligaturne žice i ligaturnih gumica koje se vremenom u toku ishrane razlabavei ili igube svoju čvrstinu i elastičnost.

 Fiksni ortodontski aparati-ligirajući estetski 

Ako bi iz estetskih razloga ili poslovnih obaveza nošenje metalnih ligirajućih bravica  predstavljao problem, kao alternativu našim pacijentima  nudimo veliki izbor estetskih ligirajućih bravica renomiranih proizvođača. Inspire ICE™ cristall,GAC,Orthotrhnoloqy,Forestadent  najkvalitetnije estetske brackete, napravljene  od patentiranog safirnog materiala.Zbog svog sastava izgleda i prozirnosti gotovo da su jedva primetne u ustima.

 

Fiksni ortodontski aparati-PASIVNI SAMOLIGIRAJUĆI

 

Fiksni ortodontski aparati-pasivni samoligirajući metalni

 

Kod samoligirajućih pasivnih bravica,žica je posebnim mehanizmom u vidu pasivne klapnice pričvršćena za bravicu.Ovakav način ligiranja ima brojne prednosti!pored toga što sigurno fiksira luk za bravicu i pruža veći konfor pacijentu u terapiji, ona omogućuje manje trenje između bravice i žice. Na taj način se zubi lakše i sa manjom silom pomeraju što ima za rezultat da je terapija za 1/3 vremena kraća nego kod ligirajućih bravica kod kojih ligirajuće gumice moraju da se menjaju na mesec dana,jer gube elastičnost i sklone su pucanju a pomeranje zuba je sporije jer je trenje između gumica žice i breketa veće.

 

Fiksni ortodontski aparati-pasivni samoligirajući estetski

 

I ove bravice nudimo u estetskoj formi od renomiranihn svetskih proizvođača ORMCO Dentaurum,GAC,Forestadent QuicKlear.

 

Fiksni ortodontski aparati-AKTIVNI SAMOLIGIRAJUĆI

 

 

Fiksni ortodontski aparati-SPEED aktivni samoligirajući metalni

 

U našem Stomatološkom centru u lečenju ortodontskih anomalija koristimo najsavremenije bravice tz. “friction-free” samoligirajuće aktivne bravice, kod kojih je klapnica aktivna i aktivnim pomeranjem žice ona omogućava, pomeranje zuba sa znatno manjom silom, i trenjem što za rezultat ima  brže pomeranje zuba, ređe konrtolne preglede na 3 do 4 meseca i uspeh lečenja u najkrajšem mogućem  roku. Vreme lečenja može biti kraće i do 8 meseci!

 

Fiksni ortodontski aparati-SPEED aktivni samoligirajući estetski

 

I ove bravice takođe nudimo u estetskoj formi od renomiranog svetskog proizvođača ORMCO

 

Zbog prirode posla kojom se bave za pojedine pacijente metalne ili estetske bravice su neprihvatljive jer bi se njime narušila njihova etetika.I za visoko zahtevne pacijente imamo rešenje Bežični ortodontski aparat tz (“wireless”) Invisalign.

Invisalihg  sistem je trenutno najsavremeniji sistem za ispravljane određenih ortodentskih anomalija u svetu.Na žalost njime nismo u mogućnosti da isparavimo sve nepravilnosti.

Ispravljanje zuba se vrši pomoću specijalnih providnih folija koje su napravljene pomocu CAD-CAM tehnologije i koje se menjaju na 14-21 dana

[accordion class=’accord1′]
[slide name=”

Koje su prednosti Invilsalinga?

“]

– Invilsaling Vam omogućuje da pre početka terapije kompjuterskom simulacijom vidite

kako će Vaš osmeh izgledati na kraju terapije!

– folije su providne i gotovo nevidljive!

– foliju možete da skinete pre ishrane ili u izuzetnim situacijama kada to poželite!

– folije se lako održavaju!na taj način lakše održavate higijenu vaših zuba i usta!

– kontrolni pregledi kraće traju!

– folije ne iritraju sluznicu i pružaju pacijentu potpuni komfor u nošenju!

[/slide]
[slide name=”

Koji su nedostaci Invilsalinga?

“]

– Invilsaling tehnikom možemo lečiti samo određene nepravilnosti u položaju  zuba!

Indikacije za lečenje ovom tehnikom su strogo određene!

– Nova folija se izrađuju na 14 do 30 dana!

– Rezultat  lečenja zavisi od saradnje pacijenta!

[/slide]